SALGIN KUMPAS KURAMLARINA KARŞI AKLIMIZDA TUTMAMIZ GEREKENLER

25 Mart 2020
1-Coronovirüs bir virüs ailesidir.
2-Bu ailede toplam 7 virüs vardır. Ölümcül olmayan gribe (flu) neden olan 4 virüse ek olarak, ölümcül SARS ve MERS virüsleri de bu ailedendir.
3- 7. Virüs SARS-CoV-2’dir. Hayvandan insana geçmiştir. Geçerken, yeni konağına (host) uyum sağlamak için değişinime (mutasyona) uğramıştır. Değişinime uğramış bu virüsün neden olduğu hastalık Covid-19’dur.
4-Virüsler ve değişinim doğanın ve evrimin parçasıdırlar. SARS-CoV-2 ‘nin ortaya çıkışı olağandışı bir durum değildir.
5-Virüslerin; elektromanyetik alanla, alternatif akımla, radyo dalgaları ile bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilgileri yoktur. İki olayın eş zamanlı olması aralarında bir ilişki olduğunu göstermez. İspanyol gribi-telgraf, Asya gribi-radar vb. ikililer bilimsel bağlantıları içermemektedir. SARS CoV-2'nin de 5 G ile ilgisi yoktur.
6-Covid-19’un hızla yayılmasının nedeni yerküredeki yaygınlaşmış dolaşım (mobilite), karar vericilerin aymazlığı ve bireylerin aldırmazlığıdır.
7-Üniversitelerde ve araştırma enstitülerinde virüslerle ilgili araştırmalar yapılır. Virüslerin olası mutasyonları pozitif bilimlerde deneyler ve benzeşimlerle; sosyal bilimlerde risk analizleri ve senaryolarla incelenir.
8-Araştırma enstitüleri ve benzer kuruluşlar yeni çıkan virüslerin tanımı ve aşı ya da ilaç önerileri için patent başvurusu yaparlar. Patent bir süre askıda kalır. Coronavirüs ailesinden olan eski SARS virüsü için de askıda olan patentler vardır. Hastalık bittiği için aşı, insanda denenmemiştir. Bu patentin SARS Cov-2 ile ilgisi yoktur.
9-SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu Covid-19 hastalığı, birçok hastalık gibi, bağışıklık sistemi zayıf olanları daha fazla yıpratır ve hastalığın ölümle (mortalite) sonuçlanma olasılığı artar.
10-Yaşlıların bağışıklık sistemleri, çoğunlukla, zayıftır. Zayıf bağışıklık, yaşlılardaki kadar yaygın olmasa da, diğer yaş kümelerinde de görülür.
11-Kronik hastalıkları olanların, iyi beslenemeyenlerin, yoksulların, sigara içenlerin bağışıklık sistemleri zayıftır.
12-Pandemi küreye yayılmış salgın demektir. Böyle bir salgında, bulaş (enfekte) olmuş hasta sayısının artması sağlık sistemlerinin altyapısını zorlayarak ölüm/ bulaş oranını tırmandırır.
13-Ölümlerin önüne geçmek için bulaş/nüfus oranındaki zamana bağlı artışın hızı düşük tutulmalıdır. Bulaş/nüfus oranı zamanla yavaş artarsa, sağlık altyapısı daha çok sayıda hastayı sağaltabilir. Bu da önlemleri uygulamakla gerçekleşir.

Yorumlar